Waarom ervaringscoaches?
Als ervaringsdeskundigen met het syndroom van Turner, weten wij hoe het is om met problemen op het gebied van zelfvertrouwen, assertiviteit, overbelasting e.d. geconfronteerd te worden. Je hoeft ons niets uit te leggen. Als ervaringsdeskundige coaches pakken wij de boodschap snel op. Dit geeft erkenning en werkt motiverend en kan je weer aanzetten tot het formuleren van nieuwe doelen.
Dankzij het CCZW (Centrum Chronisch Ziek en Werk) hebben wij een certificeringstraject doorlopen en hiermee is onze professionaliteit en deskundigheid gewaarborgd.
Wat doen wij?
Onze ondersteuning is breed, het kan er als volgt uit zien:
- Individuele gesprekken, in combinatie met online-coaching, om een balans te vinden tussen je beperkingen en je mogelijkheden tot participatie (bijv. opleiding, werk, vrijwilligerswerk).
- Groepsgewijze ondersteuning via onze training ‘zelfmanagement’.
- Een luisterend oor bieden als lotgenoot.
- Hulp bij de communicatie met werkgever, school, uitkeringsinstantie, hulpverleners.
- Hulp bij het formuleren van passende bezigheden/werkzaamheden in de vorm van studie- en/of loopbaanbegeleiding.
- Hulp bij werkgerelateerde problemen (werkdruk, takenpakket, aanpassingen, voorzieningen, mobiliteit, financiën).
- Hulp bij het zicht krijgen op je eigen beïnvloedingsmogelijkheden (vergroten zelfvertrouwen en zelfregie).
- Hulp bij werk zoeken, jezelf profileren bij sollicitaties.
- Jongere meiden hulp bieden bij alle mogelijke schoolgerelateerde zaken. Denk hierbij aan leren, sociale vaardigheden, stages. Wij geven jongeren, ouders en school meer zicht op de mogelijkheden en beperkingen. Daarnaast brengen wij alle partijen vaardigheden bij om hier mee om te gaan.
Contact
Wil je met een van ons een afspraak maken? Neem dan gerust met ons contact op. Dit kan eventueel ook gecombineerd worden met je bezoek aan één van de Turnerpoli’s. We komen dan daar naartoe.
Wendy en Ynke richten zich vooral op de dames in de puber- of jongvolwassen leeftijd. Helen en Clementine houden zich met name bezig met de begeleiding van volwassen vrouwen.
Contact: info@turnercontact.nl.

Ynke
Hoi allemaal! Ik ben Ynke, een enthousiaste juf, die in augustus 2014 afgestudeerd is. Ik kom uit Boxtel, waar ik samenwoon met mijn vriend en hond. Samen wandelen we graag en maken we mooie reizen. Ik sta momenteel een dag in de week voor de klas en ben bezig met mijn Master Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht, waar ik juni 2019 klaar mee hoop te zijn.
Ik weet vanaf 2006 dat ik het Syndroom van Turner heb, wat mijn leven heeft veranderd. Vooral positieve dingen gelukkig, dit mede dankzij de vereniging: ze organiseren leuke uitjes en ik heb vriendinnen voor het leven gemaakt via TCN. Graag wil ik de vereniging ook iets positiefs brengen. Mijn werk voor de vereniging biedt dit al, maar dat ik ervaringsdeskundig coach mocht worden, was voor mij de kers op de taart!
Tijdens de PABO ben ik in aanraking gekomen met het coachen. Dit had vooral veel te maken met werk. Toen de oproep kwam in de Xpressie voor ervaringscoaches binnen TCN, was ik meteen enthousiast. Ik kan mijn coachingskwaliteiten gaan inzetten binnen het TCN. Als juf begeleid ik kinderen, en nu kan ik ook jullie gaan begeleiden op zoek naar een nieuwe baan, werk of wellicht iets anders waar je tegenaan loopt! Ik zal proberen te helpen en te coachen vanuit mijn eigen ervaringsdeskundigheid. Ik ga dus uit van mijn eigen ervaringen. Het omgaan met een minder goed gehoor, zelfverzekerdheid en assertiviteit zijn een aantal thema’s waar ik zelf ook tegenaan ben gelopen.
Graag wil ik jullie dan ook uitnodigen om contact op te nemen als er iets op je pad komt, waar je graag even over in gesprek wilt. Samen kunnen we wellicht tot mooie inzichten komen!

Clementine van der Vlist
Mijn naam is Clementine van der Vlist, ik ben geboren in 1976 en woon in Utrecht. Sinds het afronden van mijn studie arbeidsrecht werk ik bij FNV in Amsterdam. Als jurist help ik mensen die problemen hebben op hun werk of met hun uitkering.
Het leukste van mijn werk en ook van mijn rol als ervaringscoach, vind ik mensen bijstaan en adviseren: als het lukt om iemand verder te helpen geeft dat veel voldoening. Toch ben ik naast mijn werk de PABO en een studie pedagogische wetenschappen gaan volgen. Tijdens mijn stages bleek het onderwijs echter geen goede keuze, zodat ik (gelukkig met plezier) als jurist ben blijven werken.
Mijn vrije tijd besteed ik aan reizen, hardlopen, zangles en sociale activiteiten.
Op mijn tiende jaar werd bij mij het Syndroom van Turner vastgesteld. Gelukkig kon ik meteen deelnemen aan een behandeltraject met groeihormoon. Hoewel ik vrij makkelijk door mijn schooltijd heen ben gerold, liep ik in de loop van de tijd toch tegen vragen en problemen op die te maken hadden met Turner. Bij het kiezen van een opleiding, het plannen van tentamenperiodes, stagelopen, autorijden, het zoeken van een baan, maar ook in mijn sociale leven.
Toen ik lid werd van Turner Contact Nederland bleek dat een mooie manier om van de nieuwste informatie over Turner op de hoogte te blijven, maar vooral ook om andere vrouwen en meisjes met dezelfde aandoening te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Ik vind dat nog steeds bijzonder en het heeft me veel gebracht. Hoewel we allemaal heel verschillend zijn, is er onderling veel herkenning en begrip.
Het viel en valt me op dat meisjes en vrouwen met Turner op veel gebieden succesvol zijn en over veel doorzettingsvermogen beschikken. Toch is het hebben van Turner niet altijd makkelijk. Het brengt soms ook extra uitdagingen en (in)spanningen met zich mee.
Door mijn eigen ervaringen met Turner en door het certificeringstraject tot ervaringscoach, hoop ik iets voor jullie te kunnen betekenen als jullie tegen deze uitdagingen aanlopen en daarbij een steuntje bij in de rug zouden willen krijgen. Mijn doel is om je dan op een positieve manier te ondersteunen en daarbij vooral van je mogelijkheden en sterkte kanten uit te gaan.
Hopelijk dus tot horens of tot ziens!

Helen Mijnarends
Mijn naam is Helen Mijnarends. Ik ben geboren in 1969 en woon met mijn man en 2 (pleeg)kinderen in Den Haag. Velen van jullie kennen mij inmiddels als ex-bestuurslid van TCN en/of van de map Leven met Turner. Toch wil ik graag van deze gelegenheid gebruik maken om mezelf nog verder te introduceren.
Na mijn HBO-opleiding Akademie Mens-Arbeid ben ik gaan werken als trajectbegeleider bij Arbeidsvoorziening, wat de laatste jaren UWV Werkbedrijf is geworden. Ik heb inmiddels zo’n 20 jaar ervaring in de begeleiding en re-integratie van werkzoekenden die extra hulp nodig hebben. De laatste jaren heb ik me vooral bezig gehouden met het testen van mensen met een arbeidshandicap en/of chronische ziekte. Hiermee kon ik hun weer zicht geven op nieuwe mogelijkheden. Dit is iets wat ik nu als ervaringscoach ook graag voor jullie wil doen. Mijn uitgangspunt hierbij is dat als je een opleiding of werk doet wat goed aansluit bij je competenties en interesses, zowel jij als je (toekomstige) werkgever gelukkiger zijn.
Ik zie het als een uitdaging om iemand weer nieuw perspectief te kunnen bieden. Dit kan richting nieuwe studie of werk zijn maar ook jobcoaching gericht op behoud van bestaand werk zijn of coaching op andere gebieden om te kunnen participeren in de huidige hectische samenleving. De spreuk ‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’ was voor mijzelf wel een eyeopener en is nu ook het uitgangspunt van mijn coaching. Naast bovengenoemde re-integratieachtergrond, kan ik daarbij ook mijn psychologie-studie en opleiding tot professional organizer inzetten om jullie te helpen. Hierbij kan ik jullie coachen om meer rust en structuur te krijgen in tijd, administratie en ruimte.
Bij mij is het Turnersyndroom ontdekt toen ik 13 was en steeds verder achterbleef in de groei. Groeihormoon was toen nog niet gebruikelijk en over de psycho-sociale gevolgen van Turner is ook pas later meer bekend geworden. Sinds ik bij TCN actief ben, zijn voor mij dan ook een groot aantal kwartjes gaan vallen. Problemen met onzekerheid, assertiviteit, verschil tussen verbale en performale vaardigheden, vermoeidheid, wat een herkenning! Toen ik via TCN van het project ‘ervaringsdeskundigheid werkt’ hoorde, was ik dan ook meteen enthousiast om mee te doen. Ik kan nu zowel mijn opleiding/werkervaring als persoonlijke belevingen gebruiken om jullie met allerlei vragen te helpen. Ik hoop dat jullie hier veel gebruik van gaan maken !

Wendy van Kuijen – de Bruijn
Mijn naam is Wendy van Kuijen – de Bruijn. Ik voel me vereerd dat ik mezelf mag voorstellen als gecertificeerd ervaringscoach voor meiden en vrouwen met het Syndroom van Turner.
Bij mij is het Syndroom van Turner al ontdekt toen ik drie maanden oud was. Op de basisschool was ik vooral heel klein, soms wat “onhandig” en vaak het mikpunt van misschien goedbedoelde maar daarom niet minder pijnlijke grapjes. In de puberteit kwam ik natuurlijk wat hormonen te kort en daarom had ik eigenlijk geen idee waar mijn leeftijdsgenootjes mee bezig waren. Maar ik heb het overleefd.
Na mijn VWO heb ik een jaar Frans gestudeerd, maar dat bleek toch niet de juiste keuze te zijn. Ik wilde graag werken met kinderen en jongeren. Dat ik Turner heb heeft mij er niet van weerhouden die passie te volgen en ontwikkelingspsychologie te gaan studeren. Achteraf bezien was dat weer te theoretisch: ik had me beter op de PABO of zo aan kunnen melden. Toch kwam alles nog goed, ik werk nu al 15 jaar in mijn eigen praktijk als remedial teacher. Daarin begeleid ik kinderen en jongeren in het omgaan met hun leerproblemen. De RT benader ik vanuit de psychologie, waarbij zelfvertrouwen en groeien voorop staan. Ik heb vaak het gevoel dat ik juist omdat ik Turner heb, makkelijker met jonge mensen kan communiceren. En ik denk dat dezelfde aanpak ook goed kan werken als ervaringscoach.
In het coachen wil ik me vooral richten op de jong-adolescenten die moeite hebben met het maken van een studiekeuze. Ik wil ook samen kijken hoe je een studie aanpakt, hoe je dingen plant enzovoort. Daarmee hoop ik te kunnen helpen met het voorkomen van teleurstellingen in de verdere carrière en van problemen in het werk. Ik denk dat ervaringscoach een waardevolle aanvulling is op mijn werk.
Ik zie het ook voor mezelf als een mogelijkheid om verder te groeien. Ik heb ervaren dat je in elke fase van je leven weer andere problemen tegenkomt en dat dit elke keer weer een nieuwe uitdaging oplevert.
Maar ik zie het vooral als een uitdaging om mijn eigen leerproces in te zetten om andere meiden en vrouwen met het Syndroom van Turner te kunnen begeleiden. Zoals een vriendin van me zei: “om iets wat toch altijd vooral moeilijk is geweest om te kunnen zetten in iets positiefs