
Clementine van der Vlist
Mijn naam is Clementine van der Vlist, ik ben geboren in 1976 en woon samen met mijn vriend in Leusden. Na het afronden van mijn studie arbeidsrecht en sociaal beleid heb ik lange tijd gewerkt bij de FNV als rechtshulpverlener. Vanaf 1 mei 2023 werk ik als jurist bij de Sociale Verzekeringsbank. Mijn vrije tijd besteed ik graag aan reizen, hardlopen, zangles en sociale activiteiten, zoals naar het theater of uit eten gaan.
Op mijn tiende jaar werd bij mij het Syndroom van Turner vastgesteld. Gelukkig kon ik meteen deelnemen aan een behandeltraject met groeihormoon. Hoewel ik makkelijk door mijn schooltijd heen ben gerold, liep ik in de loop van de tijd toch tegen uitdagingen aan die te maken hadden met Turner, vooral op het gebied van plannen en organiseren, maar ook op sociaal gebied en bijvoorbeeld bij het leren autorijden.
In 2012 ben ik naast mijn werk een verkorte PABO-opleiding gaan volgen. Tijdens mijn stages bleek het onderwijs geen goede keuze. Ik vond het erg lastig om overzicht te houden over wat er in de klas gebeurde en om daar snel en goed op te reageren. Het lukte ook met veel oefenen en extra begeleiding niet om dat te verbeteren. Ik ben daarom met de opleiding gestopt en heb me (uiteindelijk met plezier) weer volledig gericht op mijn werk als jurist.
Toch was dit voor mij de aanleiding om te na te gaan of ik andere meisjes en vrouwen met het Syndroom van Turner zou kunnen helpen om met soortgelijke ervaringen en uitdagingen om te gaan. Toen ik de mogelijkheid kreeg om via TCN een traject tot ervaringscoach te volgen hoefde ik daar dan ook niet lang over na te denken.
Toen ik lid werd van Turner Contact Nederland vond ik het al snel heel waardevol om andere vrouwen en meisjes met dezelfde aandoening te leren kennen en ervaringen met hen uit te wisselen. Ik vind dat nog steeds bijzonder en het heeft me veel gebracht. Hoewel we allemaal heel verschillend zijn, is er onderling veel herkenning en begrip.
Het viel en valt me steeds weer op dat meisjes en vrouwen met Turner op veel gebieden succesvol zijn en over veel doorzettingsvermogen beschikken. Toch is het hebben van Turner niet altijd makkelijk. Het brengt soms ook extra uitdagingen en (in)spanningen met zich mee.
Door mijn eigen ervaringen met Turner en door het certificeringstraject tot ervaringscoach, hoop ik iets voor jullie te kunnen betekenen als jullie hier ook tegenaanlopen en daarbij een steuntje bij in de rug willen krijgen. Mijn doel is om je dan op een positieve manier te ondersteunen en daarbij vooral van je mogelijkheden en sterkte kanten uit te gaan.
Hopelijk dus tot horens of tot ziens!